Фігура

Без хліба не наїшся?

Або не кайфанешь?Здоровий мужик. Перед ним величезна тарілка з котлетами і картопляним пюре. В очах тривога і розгубленість.

.. чому? На столі немає хліба! А без нього, рідного, як відомо, не наїшся.

Знайоме?Чому ми досі їмо дуже багато хліба? Чому багато хто з нас не отримують звичного задоволення від їжі, якщо не заїдають її хлібом? Яка чарівна молекула в його складі відповідає за відчуття ситості?Хлібна культурадійсно, у багатьох культурах хліб є головною частиною трапези. Однак, якщо розібратися, в більшості випадків це історично бідні народи або країни з суворими кліматичними умовами, в яких весь інший раціон був мізерним або одноманітним. Зрозуміло, що втамувати відчуття голоду, не вдаючись до допомоги хліба, було в такому випадку практично неможливо.

Хлібні наркоманив наш час нестачі в їжі ні у кого немає, проте в силу звички багато з нас продовжують поглинати великі кількості хліба, що б вони при цьому не їли. Однак справа тут не тільки в історії і харчових звичках. Наш хліб сьогодні-це джерело швидких вуглеводів, так як печеться він з рафінованої і тонко помелотой пшеничного борошна вищого сорту.

Причому хлібні вуглеводи сьогодні настільки швидкі, що вони потрапляють в кров швидше, ніж навіть з цукру (глікемічний індекс білого хліба на 10-20% вище, ніж у цукру-рафінаду). Коли ж ці самі хлібні вуглеводи потрапляють в кров, вони викликають викид гормонів задоволення, роль яких в незапам’ятні часи зводилася до того, щоб через це відчуття «кайфу» змусити нашого далекого предка з’їсти дивом дістався джерело швидких вуглеводів (а значить, і найціннішої енергії) до останньої крихти. Мужик як девушкаУ нас сьогоднішніх, ясна річ, проблем з їжею давно вже немає, але це первісне почуття у нас так і залишилося.

Тому-то ми і сьогодні їмо хліб з усім, з чим тільки можна. Саме через це самого “кайфу”. І дівчина, заїдає стрес шоколадними цукерками, і здоровий мужик, що поглинає котлети з неодмінним шматком білого хліба, роблять це з однієї і тієї ж причини.

А до почуття ситості це не має ні найменшого відношення. Тим більше що сьогоднішній білий хліб – це класичний рафінований фастфуд (точно такий же, як, наприклад, картопляні чіпси), і довгого відчуття ситості він створити не може в принципі. Спробуйте, ДО РЕЧІ, підсунути цьому самому мужику замість шматка білої буханки шмат сірого цільнозернового бездріжджового хліба.

Ентузіазму у нього в очах ви точно не побачите, хоча начебто теж хліб, причому набагато більш схожий на хліб наших предків. І це при тому, що калорій і вуглеводів там приблизно стільки ж, але ось тільки вуглеводи там занадто повільні. Ніякого тобі кайфу!Як же вони, бідолахи, виживають без хліба?!У країнах Південно-Східної Азії (із загальним населенням-на хвилиночку! – понад 2, 5 млрд осіб) хліба в нашому розумінні ніколи не було і немає.

І адже нічого, живуть-і цілком непогано. Приклад східної кухні відмінно показує, що проблема ситості і поживності їжі набагато краще вирішується різноманітністю раціону, а не похмурим набиванням шлунка одним і тим же. Це я так, про всяк випадок, якщо нас справді цікавить питання повноцінного насичення.
Якщо ж на першому місці стоїть вуглеводний кайф, то подальшу розмову краще припинити. Я взагалі не люблю ” метафізичних дебатів»…

Related posts

Leave a Comment