Схуднення

Чому останні 2 кілограми так складно даються

Всі, хто коли-небудь худнув, знають, що найважче даються останні 2-3 кг до обраного ідеальної ваги. Дефіцит калорій, регулярні тренування вже перестають допомагати, і ви потрапляєте на плато, яке просто неймовірно важко переламати. Вчені дають відповідь, чому це відбувається і як це перебороти.

Існує динамічна взаємозв’язок між масою тіла і апетитом, і що, будучи людьми, ми майже завжди готові їсти. Коли ми сидимо на дієті заради схуднення, втрата ваги з часом може сповільнюватися з 2 основних причин:витрата калорій зменшується з втратою ваги-відбувається уповільнення метаболізму, так як більш легкому тілу потрібно менше калорій для його підтримки і переміщення. Втрата ваги супроводжується підвищенням апетиту-гормон лептин сигналізує мозку про кількість жиру в тілі.

Коли ми накопичуємо жир, лептин зменшує апетит, а коли втрачаємо жирові відкладення, цей гормон, що гальмує апетит, частково вивільняється, роблячи нас більш голодними. Зміни в витрачанні калорій і вплив жирових відкладень на апетит стабілізують масу тіла в довгостроковій перспективі, але їх наслідки майже непомітні в короткостроковому періоді. Домінуючий вплив на наш апетит надає те, як давно ми останній раз їли і наскільки ситно, так як ми стаємо голодними, коли шлунок сигналізує мозку про свою порожнечі.

Якщо не контролювати сигнали шлунка, то це може привести до переїдання, так як він може вмістити в себе набагато більше калорій, ніж ми витрачаємо. Для прикладу наведу результати одного дослідження, в якому учасникам запропонували сісти піцу в одному випадку до появи почуття ситості, а в іншому – скільки хочуть. У підсумку в першому випадку люди з’їли на 1580 ккал, а в другому – майже в 2 рази більше, тобто вжили майже добову норму калорій за один прийом їжі, що прекрасно показує те, що ми в легку здатні їсти за межами рівня комфортної ситості.

Варто також враховувати і ситність страв, яка частково визначається кількістю жирів, вуглеводів, білків, клітковини, загальною масою. Якщо в їжі буде більше клітковини, то її швидше насичуєшся, саме тому фруктами і овочами мало хто передається, навряд чи хтось зуміє за один присід наїсти яблук на 1580 ккал (слабо подужати 3 кг?), не кажучи вже про в 2 рази більшій кількості. У яблуці на 100 гр близько 50 ккал, а в піці – в середньому 300 ккал, при цьому насиченість на калорію набагато вище у продуктів з більш низькою щільністю енергії, тобто яблука дали б більше відчуття ситості при однаковій кількості калорій.

Але засідка в тому, що продукти з високою щільністю енергії здаються нам більш смачними, той же шоколад або чіпси, це пов’язано з тим, що їх низька насиченість на калорію змушує нас їх їсти більше, тобто ми схильні переїдати висококалорійні продукти тому, що вони менше насичують і більш смачні. Але з точки зору смакоти останні дослідження показали, що найчастіше ми лукавимо самим собі, і ці продукти зовсім не доставляють нам такого вже нереального задоволення і це просто сила звички, а значить можна скоротити споживання калорій без особливого впливу на задоволення. Для прикладу, чорничний йогурт набагато менш калорійніше чорничного чізкейку, а смак не настільки вже менш приємний, головне – ввести це в нову звичку, замінюючи висококалорійні ласощі менш калорійними варіантами, щоб контролювати вагу.

Але сидіти довгий час на низькокалорійному харчуванні не кожному під силу, важко постійно зберігати пильність і стриманість, протистоячи бажанням сісти таку улюблену смачну висококалорійну їжу, тому зриви неминучі. Та й мотивація обмежень в їжі і збільшення фізичного навантаження з часом можуть ослабнути, що ще більше позначиться на сприйнятті труднощі втрати залишилися 2 кг. наша вага встановлюється навколо точки, що є балансом між продуктами, що включаються в раціон, нашим обмеженням в їжі і енерговитратами.

У наших силах змінити всі 3 складові. Але найбільш ефективний варіант для зниження ваги – це вибір продуктів з більш низькою щільністю енергії, а далі постане найважче завдання – зберегти новий здоровий вага на довгий час, тому не забувайте, що більш легкі тіла вимагають менше калорій для свого існування. Проставте, будь ласка, лайк, якщо сподобалася стаття.

А також підписуйтесь на мій канал, де можна подивитися статті про здоровий спосіб життя, вікові захворювання та їх профілактику, рецепти і рейтинги виробників на продукти харчування (щоб знати, продукти яких виробників варто брати, а від яких краще утриматися). Буду рада вас бачити серед своїх читачів і передплатників. Якщо не хочете втратити інформацію, то діліться їй в своїх соціальних мережах.

Related posts

Leave a Comment